Saturday, January 28, 2006

Hasmi

[i]

Entah kenapa, seperti katanya, sewaktu perut lapar, kita selalu kreatif? Hingga kata "kita" dalam pertanyaan itu terus menjadi persoalan selanjutnya.

Tetapi suatu siang yang lain pula, saya temui beberapa catatannya yang memukau; entah kerana perut yang lapar, entah kerana kepala sudah berisi.

Di mana logikanya jika perut kosong, maka akal harus berisi?

Pastilah si merempatlah yang paling sarat kepalanya! Oh ya, tidak mungkin, si miskin bukan sahaja miskin harta tetapi miskin imaginasi juga.

Sejak siang itu, saya dapat rasakan tenaga-tenaganya dan prosa-prosanya diangkat ke langit dunia.

Dan yang ini, paling menggugah ingatan, mencabar dan garang - Kebebasan dengan whisky

(Nota: Mi, aku asalnya hendak bubuh tajuk 'Whisky' pada coret-coret ini tetapi terpaksa tukar kepada nama kau last-last minute sebab gara-gara 'kelentit' dan 'buah dada', ada orang tak jadi beli buku Patah Balek! Naya aku, Mi, ...)

[ii]

Bulan puasa lepas, teman kami Jeff Ooi -- yang terkenal dan kadang-kadang kontroversi -- diam-diam mendedikasikan foto-foto yang menggiurkan ini [satu daripadanya seperti di atas] kepada Farish A Noor di Jerman dan saya (Jakarta).

Hmmm ...

5 comments:

mat arau said...

Perut yang kosong hanya merujuk pada intelektual yang kuat makan sahaja. Kalau dah jadi intelektual jangan makan terlalu banyak. Biasakan perut kosong baru dia boleh fikir tentang kemanusiaan.Fikir tentang kemiskinan (miskin keduniaan dan miskin akhlak)

Fathi, apa falsafah disebalik umat Islam berpuasa?

mat arau said...

Fathi, cari juga buku Patah Balek di Toko Popular, kenapa tak popular pun buku tu?

Atau boleh saya beli secara peribadi dari saudara?

patahbalekologist said...

Salam Tahun Baru, Mat Arau,

Ya, saya percaya juga pada nasihat biarkan perut (sedikit) kosong untuk merangsang proses berfikir.

Tetapi (i) merencanakan perut lapar, dengan (ii) perut lapar tanpa (wang) berencana -- dua pengalaman biologi yang berbeza!

Hal (i) itu seumpama kegiatan berpuasa di bulan Ramadhan, sementara yang (ii) itu seumpama bayaran sagu hati yang 'pundek' (baca: bukan dengan niat lucah) untuk kaum penulis ...

Lagi: Buku saya boleh diperolehi langsung dengan menghubungi penerbitnya [no tel: 03 79 57 83 43 atau 03 79 57 83 42]; lagi pun saya tinggal di KL, tidak jauh daripada pejabat penerbitnya.

Tidak popular?

Oh ya, seingat saya belum pernah ada ulasan buku (termasuk di Malaysiakini.com) di mana-mana media massa, arus perdana, oposisi atau arus sisi, kecuali yang disediakan oleh teman saya di Suara Keadilan awal tahun lepas.

mat arau said...

Menarik bila diucapkan Selamat Tahun Baru pada tahun ini.

Tahun baru Cina dan Tahun baru Islam menggunakan objek yang sama iaitu bulan(moon) dalam kriteria mereka. Namun kriteria pengiraan adalah berbeza.

Tahun 2006 adalah Tahun Anjing. Tapi jika lahir sebelum 29 Jan 2006 adalah Tahun Ayam Jantan, Betul ke tu Fathi?

Anonymous said...

Alamak Mat Arau, tak payahlah berat-berat tanya macam tu. Apa kata kita tengok ramalan bintang (horoskop) masing-masing untuk tahun anjing 2006:

This year will give you many occasions to prove your own worth. Don't hesitate to launch your various projects. In order to be sure to achieve your objectives, be perfectly organized and summon your courage and tenacity. You'll be in a position to head for success. Think of controlling your instincts better. And remember, 'No one is luckier than him who believes in his luck' (German proverb).

You can rely on the stars' solid protection. You'll benefit from marvelous strokes of luck in face of adversity. Everything will finally turn out for the best. Helped by an acute psychological sense and good intuition, you'll have many occasions to widen your horizon and enrich your experience. You'll make important encounters that will allow you to exploit your talents to the utmost; try to profit by such favorable circumstances.

Untuk tahun 2006 (bintang Gemini):

While it's always been just about impossible to keep you from expressing yourself, you've probably been a bit quieter over the past year. Perhaps you've even felt downright hesitant to say what you're thinking -- especially if you're not absolutely sure of the potential repercussions of your words. That's not a bad thing; it's the wisdom of experience and age, and the universe will be tossing a bit more of it your way throughout 2006. If your friends continue to scratch their heads and ask what's wrong, reassure them with the very thing they've come to expect from you: interesting, chatty evenings over at your place, complete with the whole gang. You may be thinking more seriously lately, but that doesn't mean you can't indulge in some fun!

Speaking of serious thoughts, though, the period from early January through the beginning of March may demand some very careful consideration of joint finances -- that goes for both investments and any shared resources. If you're not happy with the way someone is handling a credit card that you're responsible for, if you're asked to cosign a loan and the thought just doesn't sit well with you, or if taxes have been a problem, this is definitely the time to resolve the situation, once and for all. And don't be shy about taking back that plastic! Remember, if your name is on the contract, you're responsible. Think of the future, and not lightly. This also wouldn't be a bad time to put a few pennies aside for a rainy day.

You may need to make some serious decisions in the romance department over the course of 2006. Changes to a friendship in April may get that show on the road -- but if you're thinking of turning this relationship romantic, be very sure that you can go back to being friends if it doesn't work out. Oh, and don't ignore a family member's efforts to introduce you to someone they think would be 'just perfect' for you -- no matter what happened last time. They could actually be right.

Hehehehe!